Günümüzde sanal oyunlar, bilgisayar ve internet bağımlılığı haline gelmiştir ve çocukların masum dünyalarına zarar vermektedir.
Şiddet toplumda bir kanser gibi yayılmakta, özellikle çocuklar büyük bir özenti içinde şiddet davranışları göstermektedir. Bunda sanal dünyanın rolünü yadsıyamayız. Birçok çocuk ve ergen, internet oyunlarının çekiciliğine kapılarak, sanal dünya ile gerçek dünyayı özdeşleştirmekte, oyun dünyasından çıkamamaktadır.
Şiddet ve ölüm makinesine dönüşmüş oyun kahramanları, sakin ve masum bir çocuk için büyük bir çekim kaynağı olabilmektedir. Bilgisayarın, internetin, sanal teknolojinin keyif verici özelliklerini tadan çocuk kolayca internet bağımlısı, bilgisayar bağımlısı olabilmektedir.
İnternet ortamında karşı taraftaki kişiyle birebir iletişimde bulunma imkânı,içe kapanık ve duygu dünyası çok hassas olan çocuklarda etkilenmeyi arttırmakta, sakin bir çocuk kurt adama dönebilmektedir.
İnternetin en büyük sorunu sanal bağımlılıktır. Sanal bağımlılık, internet ve bilgisayar bağımlılığı bugün psikiyatri ve psikoloji literatüre girmiş kavramlardır. İnternet bilinçli ve iradeli kullanılmadığı takdirde zarar verebilmekte, bağımlılık yaratabilmekte, çocukların derslerine konsantre olmasını engellemektedir.
İnternet üzerindeki tehlikelerden biri de psikolojik sorunlu, zayıf iradeli kişilerin hastalıklı ruhlarını birbirlerine aktarmalarıdır. Sahte kimliklerle sanal dünyada gezinen ruh sağlığı bozuk birçok kişi, irade kullanma yaşına erişmemiş çocuklar için felaketlere yol açabilmektedir.
Ebeveyn olarak çocuklarınıza kontrollü bir internet ortamı sağlamanızı öneririz. Bu amaçla;
1) Bilgisayarı oturma odasında bulundurun. Çocuğun odasına internet bağlamak hatadır.
2) Bilgisayar ekranı sizin de görüş alanınızda bulunsun.
3) Aile içinde kimse kimseden şifrelerini saklamasın.
4) Girilen siteleri, yapılan sohbetleri yardımcı programlar aracılığıyla izleyip çocuğunuzun güvenliğini sağlama alın.
5) İnternetin ve bilgisayarın belirli zaman aralıklarında kullanılmasını sağlayın.
Birçok aileyi oyuncak silahlar ve şiddet içeren oyuncaklar da endişeye sevk etmektedir. Silaha ruh verecek bir idol olmadığı sürece oyuncak silah bir şey ifade etmez. Önemli olan o silahla bütünleşmiş çizgi film kahramanı ya da sanal oyun kahramanlarıyla çocuğun yaptığı özdeşimdir. Çocuk aslında silahın güzelliğine değil, oyun veya filmdeki silahı kullanan kahramanın güç ve kudretine kapılmaktadır. Çocuk tarafından birebir kopya edilen kahramanın davranışları sorun olacaktır. Kahraman davranışlarını benimseyen ve alışan çocuk, bu davranışları bir süre sonra kendi karakteri olarak içselleştirebilir.
Ezilen, önemsenmeyen, hakarete uğrayan, şiddet gören çocuklar için oyuncak silah ve sanal kahraman bir can simididir. Şiddet içeren bilgisayar oyunlarında kötüleri vurmak, öldürmek ona büyük bir haz verecek, sıkıntılarını, üzüntülerini unutacaktır. Birçok çocuk ezilmiş ve örselenmişliklerini oyuncak silahlarla ve sanal kahramanlarla atmaya çalışmakta, bu da zaman içinde kişiliklerine oturmaktadır.
Çocuğun dünyasından silahın ve şiddetin çıkması, o silaha ruh veren sanal kahramanın da onun dünyasından çıkmasına bağlıdır. Bu amaçla çocuklarınızı şiddet içeren çizgi film ve bilgisayar oyunlarından uzak tutun, arkadaş, oyun ve oyuncak seçimine dikkat edin, sosyal oyunlara teşvik edin, aile içi şiddete son verin.
Psikoterapi Antalya
Psikiyatri Antalya
Psikoterapist Filiz Uluhan